Portugal – West Algarve wandelreis Rota Vicentina 7 dgn (2023)

Portugal – West Algarve wandelreis Rota Vicentina 7 dgn (1)

Wandelen over de Rota Vicentina aan de zuidwestkust van de Algarve

Wat/waar: trektocht Zuidwest Algarve
Duur: 7 dagen

Wandelreis in de Algarve over het nieuwste deel van de Rota Vicentina, langs de prachtige, ruige zuidwestkust van Portugal. Dit deel van het langeafstandspad is pas klaargekomen en leidt langs de indrukwekkende kust met haar kleurrijke rotspartijen en steile kliffen, woeste golven en stille strandjes. Het grootste deel van de zuidwest kust behoort tot het natuurreservaat: “Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina” waardoor dit deel van de Algarve grotendeels ongerept is gebleven.
Deze wandelreis brengt ons van het mooide, oude kustplaatsje Lagos verder naar het westen, en via het dorp Vila do Bispo door naar de kaap van Sao Vicente. Wij reizen buiten het seizoen zodat het heerlijk rustig is.

Portugal – West Algarve wandelreis Rota Vicentina 7 dgn (2)

Portugal – West Algarve wandelreis Rota Vicentina 7 dgn (3)

Portugal – West Algarve wandelreis Rota Vicentina 7 dgn (4)

De Algarve: natuur & cultuur

Hoewel de Algarve bij velen bekend staat als een druk vakantieresort, vind je in het Zuidwesten een hele andere Algarve met prachtige natuur, leuke dorpen, rustige strandjes, een ruige kustlijn en surfparadijzen. Het heeft een heerlijk klimaat met een milde winter. Van oudsher heeft het ook altijd veel mensen aangetrokken op zoek naar een andere levensstijl.

De wandeltocht

Onze wandeltocht begint in het oude kuststadje Lagos met haar mooie oude panden, smalle straatjes, grote kleurrijke muurschilderingen, kleine baaien en vele terrasjes. Wij wandelen vanuit Lagos langs een prachtige kustlijn. In het dorp Vila do Bispo maken we een prachtige rondwandeling voordat we verder trekken naar het historische stadje Sagres en de indrukwekkende westelijke kaap van Sao Vicente. Wij overnachten in kleinschalige accommodaties langs de route en genieten ’s avonds van lekkere gerechten in één van de restaurantjes in de omgeving.


De Rota Vicentina

De wandelingen zijn onderdeel van het Rota Vicentina project, een in 2012 geopend lange afstandwandelpad in het Zuidwesten van Portugal door de regio’s Alentejo en Algarve. Deze trail bestaat uit de Historical way die door het rustige binnenland loopt en de Fishermen’s trail die langs de ongerepte, ruige kust leidt. De route is in totaal 500 km lang plus vele rondwandelingen.

Aanvullende informatie

Hoe er te komen
Faro is het dichtstbijzijnde vliegveld. Je reist hiervandaan makkelijk met de trein of bus naar Lagos.

Deze reis
Mooie en leuke nieuwe reis met een klein groepje van maximaal 7 mensen. We reizen in de rustige periode door de Algarve.

Het weer
Het weer is in grote delen van de winter vaak nog erg mooi en heerlijk zonnig. Op de vroege ochtend is het fris en de avonden koelen af.

Wandelingen
Tijdens deze week wandelen wij op de kortste dag zo’n 12 km en op de langste dag zo’n 20 km. Je hebt te maken met hoogteverschillen in de vorm van korte maar soms wat steile klimmetjes en afdalingen. Het hoogste punt ligt op ca. 180m.
Niveau: 2

Accommodaties
We verblijven in comfortabele accommodaties. De reis is op basis van een 2-pers. kamer. Indien er niemand is om de kamer mee te delen betaal je de 1-pers. toeslag van € 135,-. Je kunt natuurlijk ook gelijk kiezen voor een 1-pers. kamer.

Transport
Je neemt de bus of taxi vanaf het vliegveld naar Faro stad en daarvandaan de trein of bus naar Lagos. Het is allemaal makkelijk te vinden en je ontvangt van ons voor vertrek de benodigde informatie.
Trein Faro – Lagos: ca. 1.45 uur. Prijs tussen de € 7,50 – € 12,50 afhankelijk van het tijdstip. Er zijn 11 treinen per dag, de laatste vertrekt om 20.50 uur. Zie: https://www.cp.pt/sites/passageiros/en/train-times
Bus Faro – Lagos: ca. 2 uur. Prijs: ca. € 7,50. Er zijn doordeweeks 6 bussen per dag, de laatste vertrekt om 17.25 uur. In het weekend en op feestdagen rijden er 2 bussen. Zie: https://eva-bus.com/pdf/57.pdf

Data 2023
2/3 niet meer boekbaar

Prijzen
€ 525,- excl. vlucht
o.b.v. 2-pers. kamer met eigen badkamer
1-pers.kamer toeslag € 135,- beperkt beschikbaar

Aantal dagen 8
Niveau reis 2

Aantal deelnemers

minimaal: 5

maximaal: 7

Inclusief

 • 6 overnachtingen
 • 6 x ontbijt
 • 3 x lunchpakket/picknicklunch
 • wandelingen met Nederlandse begeleiding
 • bagagevervoer
 • 3 x korte transfer of bus
 • bus Sagres – Lagos
 • bus/trein Lagos – Faro

Exclusief

 • vlucht
 • bus/trein Faro – Lagos
 • maaltijden niet genoemd bij inclusief
 • boekingskosten € 20 per boeking
 • bijdrage reisgarantiefonds € 7,50 p.p.

Dagprogramma

Dag 1

Dag 1: 2 Vlucht Amsterdam – Faro.
Met de trein of bus reis je naar Lagos waar je wordt opgewacht. Wij overnachten in een accommodatie in de oude stad. ’s Avonds eten we in één van de restaurantjes in de buurt.

Dag 2

Dag2: Na een rustig ontbijt dwalen wij door de mooie oude stad van Lagos. Je vindt hier prachtige oude panden, smalle straatjes en kleurrijke muurschilderingen. Daarna lopen we langs kleine verborgen baaien naar de vuurtoren, onderweg zoeken we een mooi plekje op voor onze lunch met uitzicht op zee. De wandeling leidt ons verder langs een steile, ruige kust met grillige rotspartijen in zee. Wij lopen deze dag tot aan het plaatsje Luz waar wij ook overnachten. Totale wandelduur deze dag ca. 15 km, ca. 300m stijgen en 300m dalen.

Dag 3

Dag 3: Wij lopen vandaag van Luz verder langs de kust, via Burgau naar Salema. We genieten van de prachtige uitzichten op de oceaan. Onderweg komen wij o.a. langs het 17e eeuwse fort van Almadena en langs de restanten van het Franse schip de L’Océan dat in 1759 bij de slag van Lagos tot zinken werd gebracht. In Salema lopen we door het dorpje en drinken wat op een etrras voodat wij met de bus of taxi terug naar de accommodatie in Luz.. Wandelduur ca. 12 km, 400m stijgen, 400m dalen. we kunnen de route eventueel wat verlengen.

Dag 4

Dag 4: Transfer met onze bagage vanuit Luz naar Vila do Bispo. Vandaag maken wij een mooie rondwandeling vanuit Vila do Bispo die zowel door het mooie binnenland als langs de ruige westkust met het mooie strand van Cordoama leidt. Overnachting in Vila do Bispo. Wandelduur ca. 15,5 km, ca. 300m stijgen, ca. 300m dalen.

Dag 5

Dag 5: Vandaag lopen we van Vila do Bispo via Cabo de Sao Vicente naar Sagres. De wandeling leidt ons rustig aan terug naar de kust. We lopen o.a. langs praia do Telheiro waar we verrassende rotsformaties vinden, bestaande uit verschillend gekleurde steenlagen uit verschillende geologische perioden. De oudste laag is zo’n 300 miljoen jaar oud. Het is geologisch erfgoed waar je ook heel duidelijk de sporen van zee erosie door de eeuwen heen kunt waarnemen.
De route leidt ons verder naar het meeste zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa: Cabo de Sao Vicente. Je vindt hier een prachtige kliffenkust met vuurtoren en mooie vergezichten. Vanaf de kaap lopen we verder naar het havenplaatsje Sagres met haar rijke historie. Sagres heeft een aantal prachtige baaien geliefd bij surfers omdat het op dit uiterst westelijke puntje van Portugal bijna altijd waait, dit zorgt voor spectaculaire golven. Sagres is ook één van de beste plekken in Europa om migrerende zeevogels waar te nemen en bij goed weer kun je hier dolfijnen spotten.
Wandelduur ca. 20 km, 150m stijgen, 200m dalen.

Dag 6

Dag 6: In de ochtend nemen we de bus naar Lagos en daarvandaan reizen wij met de bus of trein verder naar Faro.
Faro is een leuke stad die vaak over het hoofd wordt gezien. Het is een plaats waar veel te zien en te ontdekken valt. Het is een stad met een rauw randje; je vind hier prachtige oude panden, sommigen mooi opgeknapt, anderen in verval en vol met graffiti. Hoe meer je hier door de smalle straatjes dwaalt, hoe meer je ontdekt. Faro heeft ook een mooie historische stadskern; de kathedraal die je hier aantreft is van binnen één en al goud dat er blinkt. Bij de Igreja do Carmo – een 18e-eeuwse barokke kerk vind je een bizarre kleine kapel gebouwd van de botten en schedels van monniken (Capela dos Ossos).
Wij overnachten in Faro in een kleinschalig hotel in de oude binnenstad.

Dag 7

Dag 7: Na het ontbijt einde programma. Mocht je een late vlucht hebben dan is er nog veel te zien en te doen in Faro. Zo is het erg leuk om de ferry te nemen naar Ilha de Faro/Praia de Faro of naar Isla Deserta. De vaart duurt zo’n 25 min. en gaat door het mooie natuurpark Ria Formosa. Zowel op Ilha de Faro/Praia de Faro als op Ilha Deserta kun je heerlijk wandelen. Een andere aanrader is de trein naar de vissersplaats Olhao te nemen (ca. 10 min.) In Olhao vind je o.a. een vissershaven, een grote overdekte markt en een oude visserswijk met kleurige huisjes waar je heerlijk rond kunt dwalen.
Vanuit Faro centrum kun je de bus of taxi naar het vliegveld nemen.

Portugal – West Algarve wandelreis Rota Vicentina 7 dgn (5)

Inschrijven op deze reis

Inschrijfformulier

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated: 14/04/2023

Views: 6291

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.