Portugal – Alentejo single wandelreis Rota Vicentina 8 dgn (2023)

Portugal – Alentejo single wandelreis Rota Vicentina 8 dgn (1)

Bijzondere natuur- en wandelreis over de Rota Vicentina met kleine groep

Waar: Zuidwest Alentejo – Portugal
Duur: 8 dagen

Heerlijk wandelen over de Rota Vicentina, langs een ruige kliffenkust, kleine baaien en door kurkeikenbossen. Genieten van een overweldigende sterrenhemel en volop rust en ruimte in een gebied waar je de stilte nog kunt horen! Tijdens deze natuur- en wandelvakantie in de Zuidwest Alentejo verblijven wij op een prachtige plek te midden van imposante kurkeiken en met een prachtig uitzicht.
De wandelingen leiden ons over de Fishermen’s trail en de Historical way van de mooie lange afstand wandelroute Rota Vicentina. We wandelen langs een wilde, ongerepte kust en komen door traditionele gehuchten, langs oude boerderijen, rivieren en beekjes. In het voorjaar is het fris groen en zijn hier vele bloemen en kruiden te vinden. Het gebied is onderdeel van het parque natural do Sudoeste Alentejano Costa Vicentina.
De wandelingen worden begeleid door Evelien die veel van de omgeving af weet en hier graag over vertelt.

Portugal – Alentejo single wandelreis Rota Vicentina 8 dgn (2)

Portugal – Alentejo single wandelreis Rota Vicentina 8 dgn (3)

Portugal – Alentejo single wandelreis Rota Vicentina 8 dgn (4)

Wandelen over de Rota Vicentina

Wij volgen paden die van oudsher worden gebruikt door pelgrims, reizigers, vissers en lokale inwoners. Runderen, geiten, schapen kijken ons nieuwsgierig na. Op de toppen van de kliffen vinden we ooievaarsnesten en tijdens de wandelingen maken we ook kennis met de eeuwenoude kurkproductie. Een product dat een opmerkelijke comeback als een multifunctioneel en hip designmateriaal maakt.

Bijzondere, sfeervolle accommodatie

De kleinschalige, rurale accommodatie “Pedras Negras” waar wij verblijven, is rustig en landelijk gelegen en heeft een groot terrein met kurkeiken en fruitbomen. Het uitzicht is prachtig. Op het terrein vind je vele zitjes en ook een zwembad. De kamers zijn sfeervol ingericht, je verblijft op een kamer voor alleen gebruik en je kunt in de gemeenschappelijke ruimte zelf je thee en koffie zetten. De accommodatie ligt op 2,5 km van het dorp Sao Luis en op slechts 17 km van de kust. Het is een heerlijke plek om tot rust te komen en kennis te maken met het traditionele leven in de Alentejo. Ideaal voor mensen die van stilte en natuur houden.

De Rota Vicentina

De wandelingen zijn onderdeel van het Rota Vicentina project, een in 2012 geopend lange afstandwandelpad in het Zuidwesten van Portugal. Deze trail leidt door het rustige binnenland -Historical way- en langs de ongerepte, ruige kust -Fishermen’s trail- van de Costa Vicentina.

Aanvullende informatie

De wandelingen
Het terrein is heuvelachtig en begroeid met kurk-, steeneiken, eucalyptus, zonneroosjes en vele kruiden. De kust is ruig en ongerept. Sommige stukken langs de kust zijn zwaarder door het mulle zand, andere stukken gaan over kliffen. De wandelingen variëren van 14 – 20 km. Als je een dag niet mee wilt wandelen/iets anders wilt gaan doen is dat natuurlijk mogelijk.

Accommodatie
De kleine, landelijk en rustig gelegen, accommodatie Pedras Negras (turismo rural) heeft een mooi groot terrein met vele zitjes en een klein zoutwaterzwembad. Er zijn thee en koffie faciliteiten. De accommodatie ligt op ca. 2,5 km afstand van het dorp Sao Luis. Het verblijf is o.b.v een sfeervolle kamer met eigen badkamer voor alleen gebruik. Indien je met zijn 2en boekt (op 1 boeking) en een kamer deelt, ontvang je een korting van € 85,- p.p. op de reissom.

Maaltijden
De reis is op basis van logies, ontbijt, 6 x een lunchpakket, 5 x een avondmaaltijd. Op de accommodatie wordt lekker voor ons gekookt door Dina (ook vegetarisch). Op de vrije avonden kan er in één van de restaurantjes in het dorp gegeten worden.

Data 2023
23/3 vol!
9/5 vol!
25/5 vol!
10/10
24/10
7/11

Prijzen:
Maart € 1175,-
Mei & oktober: € 1225,-
November: € 1175,-

Prijzen zijn incl. verblijf op 1-pers. kamer
Bijna alle maaltijden inclusief, weinig bijkomende kosten

Het merendeel van de deelnemers op deze reis boekt alleen. Indien je wel met zijn 2en boekt (op 1 boeking) en een kamer deelt, ontvang je een korting van € 100,- p.p.
Groepsgrootte max. 7 personen

Aantal dagen 8
Niveau reis: 2

Aantal deelnemers

minimaal: 5

maximaal: 7

Inclusief

 • vlucht Lissabon of Faro v.v.
 • taxibusje Lissabon/Faro – Sao Luis v.v.
 • alle transfers voor de wandelingen
 • Nederlandse reisbegeleiding/gids
 • verblijf op kamer met badkamer voor alleengebruik
 • 7 x ontbijt
 • 5 x lunchpakket
 • 1,5 L water per dag
 • 5 x diner
 • 1 stuk handbagage max. 10 kg

Exclusief

 • drankjes bij de maaltijden
 • niet genoemde maaltijden bij inclusief
 • eventuele extra activiteiten (bijv. suppen, kanotocht)
 • extra vervoer op bijv. vrije dag
 • overtocht boot € 4,-
 • ruimbagage 20 kg € 27,- per vlucht/€ 54 retour
 • bijdrage reisgarantiefonds € 7,50 p.p.
 • boekingskosten € 20,-

Dagprogramma

Dag 1

Dag 1: Aankomst op het vliegveld avn Lissabon of Faro. Met een taxibusje worden wij naar onze mooi gelegen accommodatie Pedras Negras bij Sao Luis gebracht.

Dag 2

Dag 2: Inloopwandeling ca. 14 km, enig reliëfverschil.
Na een rustige start wandelen we via landweggetjes, gehuchten en imposante kurkeiken naar het dorp Sao Luis waar we na een kop koffie/thee verder lopen naar de kleine landerijen, olijf- en boomgaarden achter het dorp. Via een andere mooie route lopen we terug naar de accommodatie.

Dag 3

Dag 3: Kustwandeling Vila Nova de Milfontes – Almograve – Lapa das Pombas ca. 15 km, ca. 100m stijgen, 100m dalen.
Na een korte transfer naar het kustplaatsje Vila Nova de Milfontes steken we met een boot de rivier de Mira over en volgen de Fishermen’s trail van de Rota Vicentina. We lopen langs stille stranden en een grillige kust naar Almograve met haar 2 prachtige stranden. Het noordelijke strand heeft glooiende duinen, het zuidelijke strand daarentegen imponeert met haar zwarte rotspartijen en steile kliffen. Na een drankje op een terrasje kunnen we nog wat tijd op het strand doorbrengen, voordat wij verder lopen naar het natuurlijke haventje van Lapa das Pombas. Ons busje brengt ons terug naar de accommodatie.

Dag 4

Dag 4: Cercal do Alentejo – Porto Covo
Vandaag wandelen we vanaf het traditionele plaatsje Cercal do Alentejo naar Porto Covo gelegen aan de ruige kust. Mooie wandeling langs kurkeiken, door bos en met uiteindelijk zicht op de machtige oceaan. Het sfeervolle kustplaatsje Porto Covo heeft prachtige kleine baaien en stranden. Wandeling ca. 17 km, ca. 200m stijgen, 300m dalen.

Dag 5

Dag 5: Vandaag kun je er zelf op uit trekken.Je kunt in de omgeving van de accommodatie blijven, een dorp verderop een wandeling maken of naar de kust gaan (met taxi) en daar zwemmen, suppen, kayaken, relaxen…. Wat je wilt!

Dag 6

Dag 6: Sao Luis – Pego das Pias ca. 17 km, ca. 175m stijgen.
Een mooie wandeling leidt ons over landweggetjes, door kurkeikenbossen, langs oude boerderijen, beekjes en de rivier de Torgal. Onderweg komen we langs de prachtige rotspoelen en kloof van Pego das Pias waar je heerlijk kunt zwemmen of lekker kunt relaxen. Hierna lopen we verder over een mooi pad langs de rivier voordat we opgepikt worden door het taxibusje.

Dag 7

Dag 7: Kustwandeling Ribeira da Azenha – Vila Nova de Milfontes ca. 16 km, ca. 100m stijgen, 100m dalen.
Na een korte transfer starten wij in het dorpje Ribeira da Azenha waarvandaan we naar de kust lopen. Het is een indrukwekkende wandeling langs de ruige kust. We blijven vlak langs zee lopen, bovenlangs verlaten baaien en indrukwekkende rotspartijen en kliffen. We eindigen bij het strand van Farol in Vila Nova de Milfontes waar we bij één van strandtenten onder het genot van een drankje heerlijk bij kunnen komen. Je kunt natuurlijk ook zwemmen of pootjebaden. Tijdens de wandeling zijn er gedeelten met mul zand wat deze wandeling zwaarder maakt. Aan het eind van de middag worden we teruggebracht naar de accommodatie. ’s Avonds staat weer een heerlijk avondmaaltijd voor ons klaar.

Dag 8

Dag 8: Na het ontbijt einde programma en met taxibusje terug naar het vliegveld voor de vlucht terug naar Nederland.

Portugal – Alentejo single wandelreis Rota Vicentina 8 dgn (5)

Inschrijven op deze reis

Inschrijfformulier

Evelien, dank je wel voor de heerlijke en mooie week. Ik heb er van genoten!

Sylvia – mei 2022

Natuur-en wandelweek Rota VicentinaT

Hi Evelien,

Dank voor het delen van je liefde voor de Alentejo: de kurkeiken, alle bloeiende bloemen, de poeltjes maar zeker ook de ruige kust en de prachtige stranden. Dank dat je hier ons in liet delen! Liefs, Monique

wandel- en natuurreis Rota Vicentina mei 2022

“Wat is de Alentejo een prachtig deel van Portugal. Een week mogen logeren op de mooie locatie, Pedras Negras; wat een rust, wat een prima verzorging en wat een mooi uitzicht! Schitterende wandelingen, afwisselend langs de ruige kust en door het glooiende, groene binnenland. En wat een gezellige wandelgroep. Mede dankzij het enthousiasme van Evelien een heerlijke week gehad en kwam ik met een rugzak vol mooie ervaringen en herinneringen weer thuis”.

Dank voor de mooie wandelweek!

Agnes

Natuur- en wandelweek Rota Vicentina

We zullen deze vakantie nooit vergeten. We hebben alle dagen, al wandelend, genoten van de prachtige natuur van de Alentejo. De ruige kust, de indrukwekkende kurkeiken, de enorme kleurenpracht. En ook alle mooie en interessante verhalen van Evelien over de cultuur en de natuur gaven een extra dimensie aan het geheel. Prachtige ervaring om met elkaar in de natuur als lunch een salade te eten, bestaande uit onderweg geplukte, eetbare bloemen en planten.

De sfeer in de groep was super. En het verblijf en het heerlijke eten waren perfect. Complimenten!

Veel succes en hartelijke groeten.

Gerard en Anneke

natuur- en wandelweek Rota Vicentina

Evelien,

Onze stapvakantie was goed
Zee – Wind – Zon – Stappen,
Schoenen vol en boordevol energie,
Slapen als rozen,
Dromend van de volgende stapvakantie met Earth Tracks!

Onze dank! De vrolijke stapbende

Rota Vicentina groepsreis

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated: 03/28/2023

Views: 6293

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.