10x De leukste dagtrips vanuit Dresden | Holidayguru.nl (2023)

Dresden is een romantische stad in Duitsland, dat ook wel bekend staat als ”Florence aan de Elbe”. Ondanks dat er genoeg in de stad zelf te beleven valt, is er minstens zo veel in de omgeving te doen. Zo is Dresden omringt door talloze leuke steden. Wist je dat je binnen een paar uur rijden al in Praag of Berlijn bent? Wow! Daarnaast zijn er prachtige natuurgebieden zoals Saksisch Zwitserland te vinden, zodat je je even kunt terugtrekken uit de stad. Liever wat cultuur snuiven? Zet dan koers richting Radebeul en drink een wijntje bij de wijngaarden of pak de sneltram naar Meißen voor een porselein workshop. Dit is nog maar een kleine greep uit de oneindige mogelijkheden. Scrol snel naar beneden, want wij vertellen je wat de leukste dagtrips vanuit Dresden zijn!

1. Meißen
2. Moritzburg
3. Radebeul
4. Nationaal Park Saksisch Zwitserland
5. Niederlausitzer Heidelandschaft Nature Park

6. Oberlausitz
7. Ertsgebergte
8. Praag
9. Berlijn
10. Chemnitz

1. Meißen

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
35 minuten (23,7 km)

Je kunt zowel met de auto als met de S-Bahn (sneltram) gemakkelijk vanaf Dresden naar Meißen. Deze middeleeuwse stad wordt gezien als de oorsprong van Saksen en is een absolute must-visit tijdens een verblijf in Dresden. Het recept voor het maken van het Europese porselein werd in Meißen bedacht en dat zal tijdens een bezoekje niet onopgemerkt blijven. Een van de grootste trekpleisters is dan ook de porseleinfabriek. Dit is de eerste porseleinfabriek van Europa en tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik. Tijdens een bezoek aan de fabriek krijg je een kijkje in het productieproces en bewonder je talloze Meissen-Porsselein van 1710 tot aan het heden. Uiteraard is er ook een winkel aanwezig en kun je terecht in het café voor een lekkere snack. En nu je er toch bent, loop dan even naar binnen bij het House of MEISSEN, dat direct naast de fabriek ligt. Hier kun je zelf aan de slag met het bakken en beschilderen van porselein. Hoe leuk?

Ook de Albrechtsburg is verbonden met het porselein. Dit prachtige kasteel, dat in 1425 werd gebouwd, diende een tijdje als fabriek. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de proseleinfabricage. Natuurlijk hoef je een bezoek aan Meissen niet volledig in te vullen met het bezoeken aan musea. Door de stad heen zijn er allerlei kleine winkeltjes, historische panden en gezellige cafeetjes te vinden. Aanraders zijn de restaurants Burgkeller en Domkeller, vanuit waar je geniet van een panoramisch uitzicht over de stad. Kun je geen genoeg krijgen van het uitzicht? Doe dan je goede schoenen aan en klim naar de top van de Dom van Meissen voor een uniek kiekje van de omgeving.

2. Moritzburg

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
25 minuten (16,2 km)

Stap in de auto of de bus en reis binnen een halfuurtje van Dresden naar Moritzburg. Sportief aangelegd? Pak dan de fiets, want via het Elbe-fietspad sta je binnen een uur al in Moritzburg! Onderweg geniet je van de prachtige natuur, wat de rit al beleving op zich maakt. In Moritzburg is het tijd voor avontuur! Zo kun je maar liefst 30 verschillende diersoorten, zoals edelherten, damherten, wilde paarden en wolven spotten in wildpark ”Wildgehegen”. Ben je meer een cultuurliefhebber? Bezoek dan het kleine kasteel Fasanenschlössen, oftewel de Kleine Fazantenburcht. Doordat het kasteel simpelweg te klein is voor grote menigten, is een bezoekje meteen een unieke ervaring. In het kasteel bewonder je onder andere authentiek gerestaureerd meubilair, wandbekleding en opgezette vogels. Art lovers kunnen hun hart ophalen in het kunstmuseum Käthe-Kollwitz-Museum en op de kunstroute Brücke Rundweg.

3. Radebeul

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
21 minuten (9,9 km)

Een dagtrip naar Moritzbug kun je goed combineren met Radebeul, want vanaf Moritzburg kun je namelijk gemakkelijk met de stoomtrein naar Radebeul Oost en andersom. Bij aankomst lijkt het bijna alsof je Zuid-Europa binnenrijdt door de prachtige wijngaarden en wijnhuizen. Ben je niet vies van een wijntje? Dan is dit dus de ideale plek voor jou! Begin met een bezoekje aan het wijnmuseum Hoflößnitz (onderdeel van de Oranjeroute). Je proeft hier verschillende wijnen terwijl je uitkijkt over de prachtige wijngaarden. Daarnaast leer je hier meer over de Saksische wijnbouw, dat hier al meer dan 200 jaar plaatsvindt. Ook aan de Augustusweg en in de villawijk zijn allerlei wijnhuizen te bezoeken. Kun je geen genoeg krijgen van dit lekkere drankje? Check dan de leukste wijn hotspots in het Elbedal. Eindig de avond in Altkötzschenbroda, een van de populairste wijken van de wijn- en tuinstad Radebeul, waar je talloze openluchtrestaurants vindt.

4. Nationaal Park Saksisch Zwitserland

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
42 minuten (40,6 km)

Trek je wandelschoenen maar aan, want het is tijd voor een wandeling in een van Europa’s mooiste nationale parken! Op de grens van Tsjechië vind je het Nationaal Park Saksisch Zwitserland. Een combinatie van gigantische rotsen, eindeloze bossen en het Elbedal maakt dit een omgeving waar je maar niet uitgekeken raakt. In het ongeveer 9350 hectare grote landschap zijn veel verschillende routes te volgen voor zowel ervaren wandelaars als families. Een van de bekendste routes is de Malerweg, een 112 kilometer lange route die bestaat uit acht verschillende etappes. Tijdens een wandeling loop je langs de Elbe en spot je bijzondere diersoorten zoals zwarte ooievaars en lynxen. Naast al het natuurschoon zijn er ook een aantal mooie kastelen en interessante musea te vinden. Onze aanrader? Dat is het Vesting Köningsstein, die je vanaf de verste verte al kunt zien liggen. In Tsjechië gaat het park over in de naam Ceské Švýcarsko.

We vertelden al dat er ook familievriendelijke routes zijn, maar dat is slechts een understatement. Via avontuurlijke routes baan je je al klimmend een weg door het gebied of ga je terug in de tijd van de ridders en prinsessen tijdens een themaroute. Daarnaast zijn er door het park ook allerlei speelparken, zoals speelpark Waldhusche, te vinden; ideaal voor een korte pauze tussen al het wandelen door!

5. Niederlausitzer Heidelandschaft Nature Park

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
1 uur en 5 minuten (71,7 km)

Dat er een tweede natuurpark in dit lijstje staat is niet zo gek, want de natuur rondom Dresden is om je ogen uit te kijken. Op een klein stukje rijden vanaf Dresden ligt het Niederlausitzer Heidelandschaft Nature Park verborgen. Dit park is nog niet door het massatoerisme ontdekt en daarom een absolute aanrader. Per fiets of met de benenwagen trek je door dit natuurgebied vol paarsgekleurde heide, romantische boomgaarden en uitgestrekte bossen. Het is ook mogelijk om het gebied op een unieke manier te verkennen, namelijk met een Kremser (huifkar)! Dreigen donkere wolken de dag te verpesten? Dan is dat een goed excuus voor een bezoekje aan een van de musea of horecagelegenheden in het park. Tijdens een boottocht in het Kleine Spreewald rust je uit van alle fysieke beweging.

6. Oberlausitz

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
1 uur en 13 minuten (98,9 km)

In het oosten van Saksen ligt Oberlausitz, een gebied vol schilderachtige dorpjes, historische wijken en thermalen baden. De regio grenst aan zowel Polen als Tsjechië, waardoor je vanaf hier drie landen binnen één dag aantikt! Oberlausitz staat bekend om eeuwenoude ambachtelijke tradities. Naast het bakken van potten en peperkoek is ook de visteelt hier een bijzondere traditie. Dit wordt namelijk gedaan in het grootste aaneengesloten vijvergebied van Duitsland. Ook zijn er volop mogelijkheden voor het maken van mooie wandelingen en fietstochten. De hoofdstad van de regio is Bautzen en zeker een kijkje waard. Deze Altstadt is rijk aan prachtige architectuur en historische bezienswaardigheden. Zo kun je hier niet heen om de hoge klokkentoren van het Rathaus Bautzen. Ook het gevangenismonument (Gedenkstätte) mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Bautzen. Dit gebouw is bekend als de voormalige “Stasi gevangenis“, waar duizenden politieke tegenstanders tijdens het Derde Rijk, de Sovjetbezetting en de SED-dictatuur onder vreselijke omstandigheden vast zaten. Een tentoonstelling laat zien hoe zij hier hebben geleefd en kun je door het hele gebouw lopen. Je passeert niet alleen de (isoleer)cellen, maar ook de verhoorkamers en de luchtplaats. Andere steden in Oberlausitz die het waard zijn om te bezoeken zijn Görlitz, Kirschau en Hoyerswerda.

7. Ertsgebergte

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
1 uur en 10 minuten (121 km)

Het Ertsgebergte bestaat uit zo’n 1.500 vierkante kilometer natuurreservaat. In de zomer is dit een fijne plek om te wandelen en ’s winters is dit een populaire bestemming onder wintersporters. In dit gebied vind je ook de Zilverroute, een 230 kilometer lange tocht die begint in Zwickau. Voordat je aan de route begint, wil je misschien eerst dit beginpunt zelf ontdekken. Zwickau is de historische geboorteplaats van Audi en het is dus ook niet toevallig dat hier het August Horch Museum is gevestigd. In de gigantische tentoonstellingsruimte neem je een kijkje in de geschiedenis van de autoproductie die tot wel 115 jaar terug gaat. De Zilverroute staat in het teken van de mijnbouw, dat zelfs onderdeel is van de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit zie je onder andere terug aan de oude dorpjes, musea en de meer dan 25 oude zilvermijnen die je onderweg tegenkomt. Je eindigt de route in het Tsjechische Ostrov.

8. Praag

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
1 uur en 41 minuten (148 km)

Wist je dat je vanuit Dresden ook gemakkelijk voor een dagtrip naar Praag kunt? Binnen slechts twee uur sta je al in deze Tsjechische hoofdstad! Je hoeft je hier geen seconde te vervelen, want deze ”gouden stad” kent talloze bezienswaardigheden. Het oude stadsplein valt niet te missen wanneer je in Praag bent. Dit is het belangrijkste plein van de stad en een bezienswaardigheid op zich. Naast prachtige kerken en gezellige terrasjes spot je hier ook de bekende Astronomische klok. Dit middeleeuwse uurwerk is onderdeel van het oude stadhuis en geeft maar liefst vijf verschillende tijdsoorten aan, verdeeld over drie schijven. Niet alleen de plaatselijke tijd van Praag, maar ook de ongelijke uren, Boheemse uren, de plaats van de zon in de zodiak én de sterrentijd zijn hier af te lezen. Indrukwekkend! Maak tijdens je bezoek aan Praag ook een stop bij de Karelsburg, de Praagse Burcht en het Dansende huis.Weten welke bezienswaardigheden er nog meer zijn? Wij geven je de beste tips voor Praag in ons travel magazine.

Bekijk bezienswaardigheden Bekijk hotels

9. Berlijn

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
2 uur en 12 minuten (193 km)

Niet alleen de Tsjechische hoofdstad is gemakkelijk te bereiken vanuit Dresden, maar ook die van Duitsland! Op een net iets langere afstand ligt namelijk Berlijn. Ondanks dat je eigenlijk meerdere dagen nodig hebt om alles van deze stad te zien, is het zeker een aanrader voor een dagtrip vanuit Dresden. Het is algemeen bekend dat er nog veel overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig zijn in Berlijn. Zo vind je hier het Holocaust Memorial, Checkpoint Charlie en een gedeelte van de Berlijnse Muur. Omdat je vast niet de hele dag in de oorlogsferen wil zitten, maak je voor de afwisseling een stop bij de Brandenburger Tor en de Reichstag. Liever wat meer tijd doorbrengen in Berlijn? Boek dan een overnachting in een van de leukste hotels in Berlijn.

Bekijk bezienswaardigheden Bekijk hotels

10. Chemnitz

Reisduur vanaf Dresden met de auto:
58 minuten (76,2 km)

Misschien gaat er niet meteen een belletje rinkelen, maar desondanks is Chemnitz wel de Culturele hoofdstad van Europa in 2025. Op dit moment is de stad (nog) niet populair onder toeristen en dat is niet helemaal terecht. Deze industriestad speelde namelijk een belangrijke rol in de industriële revolutie in Duitsland. Dit zie je onder andere nog terug in het Saksisch Industriemuseum, waar je meer te weten komt over het industriële verleden en een (nog altijd werkende) stoommachine uit 1896 bewondert. Een andere opvallende bezienswaardigheid is het 13 meter hoge Karl-Marx-monument, in de binnenstad van Chemnitz. Wist je dat de stad van 1953 tot 1990 zelfs de naam Karl Marx Stadt had? Omdat de meerderheid van de burgers het hier niet mee eens was, is dit later veranderd naar de naam Chemnitz. Even de stad ontsnappen? Ga dan naar het westen van de stad, waar je een mooi stukje natuur met veel bossen, een stuwmeer en de kleinste Saksische burcht ”Burgh Rabenstein” vindt.

Meer uit het Travel Magazine:

De beste manier om naar én in Dresden te reizenAlles wat je wilt weten over het vervoer Lees het artikel
13x De mooiste bezienswaardigheden van DresdenOntdek het 'Florence aan de Elbe'! Lees het artikel
Culturele highlights in DresdenTips voor musea, concerten en evenementen dit najaar! Lees het artikel
7x Op avontuur in de Sächsische SchweizVoor avonturiers, cultuurliefhebbers en levensgenieters Lees het artikel
5x De mooiste wandel- en fietsroutes in het ElbedalCultuur, historie, natuur en wijn rondom Dresden! Lees het artikel
De leukste wijn hotspots in het ElbedalEen vakantie voor fijnproevers! Lees het artikel
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated: 17/07/2023

Views: 6325

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.